Padlet

Wat is het?

Een Padlet is een online bord. Je kunt er tekst, documenten, foto's en links op kwijt. Je kunt ervoor kiezen dat iedereen de padlet kan zien of alleen een selecte groep. Je kunt ervoor kiezen dat iedereen iets op het padlet kwijt kan of alleen de mensen die het wachtwoord kennen. Je kunt je abonneren op het padlet waardoor je een berichtje krijgt als er iets nieuws op staat. Je kunt bovendien alles wat er op je padlet staat, exporteren in de vorm van een pdf of een excel-file. 

Hieronder een padlet waarmee je kunt uitproberen hoe het plaatsen van berichtjes werkt of surf naar http://padlet.com en maar zelf een account aan.

Waar is het handig voor?

Padlets zijn ideaal voor het bijeenbrengen en delen van informatie, meningen, vragen, plaatjes, websites of combinaties daarvan. Je kunt op één padlet tegelijkertijd of na elkaar berichten plaatsen vanaf verschillende pc's of laptops of tablets. Je kunt steeds meekijken met wat er op een padlet verschijnt en feedback geven door zelf een berichtje te plaatsen. Je kunt ook aangeven dat je elke dag een mailtje wilt krijgen met alle updates. Dat maakt Padlets ideaal om in te zetten voorafgaand aan een les om voorkennis te activeren of juist achteraf om de les te verwerken of op leerpleinen bij het maken van groepsopdrachten. 
Je kunt padlets ook embedden in N@tschool of in een website. 

Wat het je nodig?

Het is handig als je al een gmail-account hebt want dan kun je die gebruiken om met één klik een, gratis, padlet-account aan te maken. Dat doe je op http://padlet.com. Je kunt ook gewoon een gebruikersnaam kiezen en je email-adres gebruiken. 
Als je een account hebt, kun je meteen aan de slag. Een padlet aanmaken kost 30 seconden inclusief het maken van een makkelijke URL én het tikken van de titel én het tikken van de ondertitel. Een eigen logo uploaden, of een plaatje als achtergrond om het grijs te vervangen, kost net zo veel tijd als het toevoegen van een bijlage aan een email. 

Voorbeelden:

Link naar de padlet: http://padlet.com/wall/roclpadlet

Meer voorbeelden van het gebruik van Padlet vind je achter deze link.

Alternatieven voor Padlet

Vind je achter deze link.