Screencast-O-Matic

Vragen over Screencast-O-Matic, of een verzoek om workshop, kun je mailen naar h.post@rocleiden.nl.

Wat is het?

Screencast-O-Matic is een online screencast tool net als Screenr. Als je wilt weten hoe je je onderwijs kunt verrijken met screencasten, kijk dan bij Screenr, daar vind je heel veel voorbeelden.

Waar is het handig voor?

Met Screencast-O-Matic heb je wat meer mogelijkheden dan met Screenr.  De extra mogelijkheden zijn vooral handig als je veel screencasts gaat maken. Net als bij Screenr krijg je gratis ruimte op het internet om je screencasts te bewaren maar je kunt bovendien screencasts die over een bepaald onderwerp gaan bij elkaar in een map plaatsen. Je kunt je screencasts ook zo op de website bewaren dat je ze later kunt veranderen zonder dat de link naar de screencast veranderd. Als je eerder het gemis van deze mogelijkheid hebt ervaren, begrijp je meteen het voordeel. Nog een ander voordeel is dat je beter de cursor kunt volgen tijdens het bekijken van een screencast. Dat is vooral handig als je de werking van iets in je screencast wilt uitleggen. In het filmpje hieronder laat ik zien wat ik bedoel. 

 

Een ander verschil met Screenr is dat je films maximaal 15 i.p.v. 5 minuten mogen duren. Dat vind ik trouwens niet meteen een voordeel. Een nadeel is dat je ook reclames te zien krijgt, tenzij je je films gaat embedden of als videobestand gaat downloaden.

Als je gebruik maakt van een Apple computer kun je op dit moment niet terecht bij Screenr. Dan is Screencast-O-Matic een prima alternatief.

Wat heb je nodig?

Screencast-O-Matic is gratis. Je kunt je registreren met je email-account binnen een minuut. Mogelijk moet je nog een Java-applet downloaden voor je echt een filmpje kunt maken. Het kan zijn dat je daar de helpdesk voor nodig hebt. Bij je account krijg je meteen een gratis ruimte om je filmpjes op te stallen. 

Als je de Java-applet niet wilt of kunt downloaden of als je geen zin hebt in een een account, kun je ook Screencast-O-Matic als gratis software downloaden. Achter de link vind je een downloadknop: http://www.screencast-o-matic.com/download . (Dat kan ook handig zijn als je wel een account hebt.)

Voorbeelden

Voorbeelden van het gebruik van Screencast-O-Matic op ons ROC vind je achter deze link.

Alternatieven voor Screen-O-Cast

Vind je achter deze link.