Bit.ly

Vragen over Bit.ly kun je mailen naar h.post@rocleiden.nl. Een workshop zal niet echt snel nodig zijn, schat ik.

Wat is het?

Bit.ly is een gratis tool waarmee je lange URL's korter kan maken. Een URL verkorten kan zonder account direct m.b.v. deze link https://bitly.com/shorten/link. Als je een account hebt, kun je het achterste deel van de link aanpassen naar je eigen wens. 

Waar is het handig voor?

Als je in de klas een link van een website of een Youtube-filmpje moet doorgeven dan is dat vaak ondoenlijk door de lengte van de link. Ook als je het bord gebruikt, loop je de kans op tikfouten en vervolgens op gedoe. Met Bit.ly maak je zo'n link in een keer overzichtelijk. Bit.ly verandert bijvoorbeeld deze link

https://www.icloud.com/pages/AwBUCAESEJ595nJEs3yViqZ77TaZ9Z8aKaBW2SjbzI2AuH0k4hfD8sLjC39F5ojoXxmna4NHSMlqFwZV5I_bxK1hMCUCAQEEIARY6fqhXIdGIQ5Y7v3OMTs0cICp2NH4L3KYQsxwFjZP#voorbeeldbitly

in deze link 

http://bit.ly/1LmZoyB

en vervolgens heb ik de link veranderd in

http://bit.ly/voorbeeldbitly

Een account biedt nog meer mogelijkheden. Je kunt bundels van URLs maken en bijhouden hoe vaak een een link is aangeklikt. 

Wat het je nodig?

Alleen maar deze link https://bitly.com/shorten/link. Als je links 'mooier' wilt maken, moet je eerst een, gratis, account aanmaken. 

Voorbeelden:

Voorbeelden van het gebruik van Bitly door collega's zijn te vinden achter deze link