Wordle

Wat is het?

Wordle, te vinden op www.wordle.net is een zogenaamde visualiser: Wordle maakt een plaatje van tekst. Aan het plaatje kun je zien welke woorden het meest voorkomen in de tekst. Het plaatje geeft je zo in één oogopslag een idee waar het in de tekst om draait. Hieronder zie je de Wordle van de twee speeches die het CvB aan bij de start van het studiejaar heeft uitgesproken, je hoeft er niet eens bij geweest te zijn om toch een idee te krijgen van waar over gesproken is:

Je kunt in plaats van tekst ook als bron de URL van een website nemen die een RSS-feed heeft. Bijvoorbeeld de weblog van Jeroen Knigge (http://jthmknigge.blogspot.nl). De Wordle van de blog-bijdragen veranderd door andere accenten natuurlijk met de tijd maar ziet er nu zo uit: 

Waar is het handig voor?

Wordles zijn vooral handig omdat ze zo gemakkelijk te maken zijn. Een snellere manier om een samenvatting van een tekst te maken, is er niet. Doordat het zo gemakkelijk is in te zetten, kun je zonder moeite elke toepassing die je kunt bedenken, uitproberen.

Hieronder zie je een Wordle van de concepten van stukken over de vorming van Onderwijsteams. De stukken waren nog niet zover af dat ze gepubliceerd konden worden. De Wordle laat zo'n grote tip van de sluier zien dat er tijdens het tweede onderwijscafé toch zinvol over gediscussieerd kon worden: 

Wat het je nodig?

Het enige wat je nodig hebt, is de tekst waarvan je de Wordle wilt maken. In het filmpje zie je hoe je vervolgens te werk gaat:

Voorbeelden:

vind je achter deze link.

Alternatieven voor Wordle

Vind je achter deze link.